Tippek

(Köszönet Márknak az írásért)

Meghalt a karakterem!

Az Exaltedben elég hasznos lehet egy kis odafigyelés a karakterkidolgozás során.
Nagyon nehéz ellenállni annak a kisértésnek, hogy egy kis területre fókuszált karaktert alkoss, aki aztán több nagyhatalmú bűbájt képes rögtön a játék kezdetétől használni.
Az ilyen extrém specializáció könnyen gyors karakterhalálhoz vezethet.

Ha a karakter mindössze egy sor hatásos íjászat bűbájjal rendelkezik, szörnyű halál érheti amint kifogy a nyílvesszőkből. A következőkben néhány tipp az új játékosoknak, a karakter tervezéséhez. Ha már tudod, hogy mit csinálsz, nyugodtan kísérletezz, addig azonban egy kicsit biztonságosabb megközelítést javaslunk.

Érd el, hogy a karakter képes legyen a túlélésre:
Ez az elsődleges célod. Könnyű elveszni a rengeteg frankó bűbáj választékában, és megfeledkezni azokról amelyek a karakter túlélését biztosíthatják egy csata során. Egy Exalted játék során mozifilmekbe illő fantasy akciók zajlanak, előbb vagy utóbb, de a karaktered is harcba keveredik..
Hacsak nincs nagyon jó okod, hogy másképp tégy, vegyél fel legalább egy szintnyit Az ökör szívóssága (Ox-Body Technique) bűbájból.
Nagyon olcsó ahoz képest amit ad, és nagymértékben megnöveli a karakter “élettartamát”.
Valószínűleg nem árt felvenni legalább még az Alábukó fecske technikát (Dipping swallow defence) és a Vasból öntött testet (Iron Kettle Body) ezek lehetővé teszik a sérülések elnyelését. Amennyiben számítasz arra, hogy a karakter páncél nélkül fog harcolni akkor még a
Durability of oak meditation (A tölgy szívósságát adó meditáció) és az Iron skin concentration (Acélos bőr technika) is javasolt.

Továbbá gondolni kell a karakter elsődleges harci képességéből adódó támadó bűbájok mellett a védelmezőkre is. Ha az elsődleges harci képességednek nincsenek vedő bűbájai, akkor a legerősebb Resistance (Ellenállás) bűbájok közt vannak olyanok amik lehetővé teszik, hogy egy támadás teljes ereje, és a sebződés elkerülhető legyen.
Alternatívaként választhatsz a Dodge(Kitérés) bűbájok közül is, külnösen a Shadow over water (Árnyék a víz felett) és a Flow like blood (Álomszerű alakmás) alkalmas a támadások könnyű elkerülésére.

Építs szilárd alapot:
A bűbájok amikkel a karakter a játékot kezdi 15-20 játéknyi xp-t érnek.
Sokkal egyszerűbb túlélni egy jól összeszedett karakterrel akinek mérsékeltebb a hatalma a játék kezdetén és idővel lesz valamiben nagyon jó, mint egy erősen egy dologra fókuszáltal, akivel 4-5 hónap szenvedés lesz, mire más területeken is életképessé válik.

Szintén fontos megjegyezni, a bűbáj csoportok lépcsőzetes működését.
Ha szilárd alapot építettél a kezdeti “szabad” bűbájaidból, akkor azt a csoportot a játék közben tovább fejlesztve egyre erősebb mágiákhoz juthatsz, míg az a játékos aki csak egy dologra koncentrált, azon kapja magát, hogy állandóan sok xp-t kell fizetnie új (pl. a túléléshez szükséges) bűbájcsoportok alap, kezdő bűbájaiért.

A harc nem minden:
A karakternek szintén nem árt tudnia valami olyat is, ami nem kapcsolódik a harchoz. Egyetlen Exalted játék sem fog teljes egészében a harcról szólni, rengeteg intrika, kaland, felfedezés. és románc vár. Ha a karakter csak a henteléshez ért, akkor sok időt fogsz unatkozva tölteni, arra várva, hogy valamit/valakit levághass.
A játék nagy részéből ki fogsz maradni. A bűbájok több mint 2/3-a az Exaltedben nem harci mágia. Speciálisan úgy lettek megírva,hogy felvegyék a versenyt a harci bűbájokkal. Vess rájuk egy pillantást mielőtt televálogatod magad a harci bűbájokból.

Játsz okosan:
Az Exaltedben a védekezés némiképp erősebb mint a támadás. Van rá esély, hogy a ellenfeled képes lesz blokkolni a szuper támadásod. Cselezz, játsz. Fáraszd ki az ellenfelet.Ha folyton a legerősebb képességeddel támadsz, az ellenfél valószínűleg, csak védekezni fog, aztán kihasználva a kialakult eszencia hiányod, képes lesz komoly fejfájást okozzni. Ne feledd, nem lehet megnyerni egyetlen csatát sem ha már a vége előtt halott vagy.

Tippek

Exalted: A múlt urai, a jelen üldözöttei. kilenc kilenc